Van olyan macska, akinek már a csirke- vagy halolaj, zsír is gondot okozhat!
Miért?
Az allergiás reakció nemcsak a „húsra” vagy fehérjére korlátozódik, hanem az állati eredetű zsírok, olajok, származékok is kiválthatnak immunválaszt, ha az állat nagyon érzékeny.
Az ilyen esetekben a még kis mennyiségű, „nem fő összetevőként” jelenlévő csirke- vagy halolaj is allergiás tüneteket okozhat, például bőrviszketést, gyulladást, emésztési problémát.
Mit jelent ez a gyakorlatban?
Ha a cicának tényleg ilyen extrém érzékenysége van, akkor nagyon fontos, hogy az étrend:
-teljesen kizárja az adott allergént, akár a zsírokat, olajokat is
- szigorúan monoproteines,allergénmentes, és garantáltan nincs benne csirke vagy hal semmilyen formában.
Milyen lépéseket tehetsz?
-Kérj az állatorvostól olyan termékajánlást, ami kizárólag egyféle, „biztonságosnak tartott” fehérjét és zsírt tartalmaz (pl. nyúl, ló, strucc).
-Nézd meg a táp összetevőlistáját nagyon alaposan (nem csak a fő fehérjeforrást, hanem az összes olajat, zsírt, aromaanyagot).
-Választhatsz teljesen hidrolizált tápokat (pl. Royal Canin Anallergenic), amelyek molekuláris szinten olyan aprók, hogy az immunrendszer általában nem ismeri fel allergénként.
-Ha még ez sem megy, akkor marad az otthoni, szigorú eliminációs diéta, amihez állatorvosi segítség ajánlott.
Összegzés
Nincs univerzális „hipoallergén” táp – minden macska egyedi, és ami az egyiknek tökéletes, a másiknak gondot okozhat, főleg ha nagyon érzékeny még az olajokra, zsírokra is.
Ezért fontos
-a türelmes tesztelés
-a szoros állatorvosi kontroll
-az egyedi étrend kialakítása.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése